kokybiškas miegas

Kaip kovoti su nemiga?

Kaip kovoti su nemiga?

Žmogus vidutiniškai trečdalį savo gyvenimo praleidžia miegodamas. Tačiau 40 mln. amerikiečių kasmet susiduria su nemiga, o ligų kontrolės ir prevencijos centrai mano, kad tai yra rimta visuomenės sveikatos problema. Amerikiečių atliktame tyrime 2 iš penkių žmonių, kurie miegojo mažiau nei 7 valandas per parą, teigė, kad netyčia užmigo dienos metu, o beveik 5 procentai pranešė, kad užsnūdo vairuodami. Panašius skaičius rodo ir Europos gyventojų atlikti tyrimai.

Nemiga yra dažnas miego sutrikimas, dėl kurio gali būti net tik sunku užmigti, bet ir nelengva miegoti ilgai ir giliai. Dėl nemigos žmonės kenčia nuo ankstyvo atsikėlimo ir negalėjimo vėl užmigti, o pabudę vis tiek gali jaustis pavargę. Miego stoka gali pakenkti ne tik jūsų energijos lygiui ir nuotaikai, bet ir sveikatai, darbo rezultatams ir gyvenimo kokybei.

Kas sukelia nemigą?

Nemigą gali sukelti psichinės ir medicininės būklės, nesveiki miego įpročiai, specifinės medžiagos ir (arba) tam tikri biologiniai veiksniai. Neseniai mokslininkai pradėjo galvoti apie nemigą kaip apie problemą, kai jūsų smegenų dalis, atsakinga už miegą, skatina dažną pabudima (jūsų smegenyse yra miego ciklas ir žadinimo ciklas, kai vienas yra įjungtas - kitas išjungtas). Nemiga gali būti susijusi su bet kuria šio ciklo dalimi: per didelis budrumas arba per mažas miego rėžimas. Svarbu pirmiausia suprasti, kas gali sukelti miego sunkumus.

Tai pat, kai kuriais atvejais nemigą gali sukelti tam tikri smegenų neurotransmiteriai, kurie, kaip žinoma, yra susiję su miegu ir pabudimu. Smegenyse yra daug galimų cheminių sąveikų, kurios gali trukdyti miegoti ir kurios gali paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės yra biologiškai linkę į nemigą. Įtampa, nuolatinis atsakomybės jausmas, įstrigę mintys apie praeities įvykius, ar net per didelis nerimas dėl būsimų įvykių gali būti vienos pagrindinių nemigos priežasčių.

Tarp papildomų nemigos priežasčių galime išskirti:

  • psichikos sveikatos sutrikimus,
  • prieš miegą vartojamos cheminės medžiagos: kofeinas, nikotinas ir alkoholis,
  • medicinines būkles: lėtinis skausmas, vėžys, diabetas, širdies liga, astma, gastroezofaginio refliukso liga (GERL), skydliaukės hiperaktyvumas, Parkinsono liga ir Alzheimerio liga

Nemigos simptomai:

  • sunkumas užmigti naktį,
  • naktinis pabudimas,
  • prabudimas per anksti,
  • po nakties miego nesijaučiate gerai pailsėjęs,
  • dienos nuovargis ar mieguistumas,
  • dirglumas, depresija ar nerimas,
  • sunkumas atkreipti į kažką dėmesį,
  • susikoncentruoti į užduotis ar prisiminti,
  • padidėjęs klaidų ar nelaimingų atsitikimų skaičius,
  • nuolatinis rūpestis dėl miego.

Kiek valandų žmogui per parą reikėtų miegoti?

Kiek užtenka miego, sunku apskaičiuoti, nes kiekvienam žmogui tai yra individualus valandų skaičius. Tai priklauso nuo jo gyvenimo būdo, aktyvumo bei amžiaus. Tačiau daugumai suaugusiųjų reikia 7-8 valandų per naktį. Pavyzdžiui, Tomas Edisonas manė, jog miegas yra laiko gaišimas, tad miegojo labai mažai, o Albertas Einšteinas per parą miegojo po 3-4 valandas. Tačiau yra daug garsenybių, kurios mėgsta miegoti ilgai. Pavyzdžiui, garsus modelis, laidų vedėja bei televizijos prodiuserė Heidi Clum per parą miega apie 10 valandų, o dainininkė Mariah Carey, norėdama saugoti balsą bei leisti jam pailsėti, miega net iki 15 valandų!

Rizikos veiksniai:

Nemigos rizika yra didesnė, jei:

  • Esate moteris. Hormoniniai poslinkiai menstruacinio ciklo metu ir menopauzės metu gali vaidinti tam tikrą vaidmenį. Menopauzės metu naktinis prakaitavimas ir karštos bangos dažnai sutrikdo miegą. Nemiga taip pat dažna nėštumo metu.
  • Jūs esate vyresnis nei 60 metų. Dėl miego įpročių ir sveikatos pokyčių nemiga ilgėja.
  • Jūs turite psichinės sveikatos sutrikimą ar fizinę negalią, traumą. Daugelis problemų, turinčių įtakos jūsų psichinei ar fizinei sveikatai, gali sutrikdyti miegą. Jūs patiriate daug streso. Stresiniai laikai ir įvykiai gali sukelti laikiną nemigą. Didelis ar ilgalaikis stresas gali sukelti lėtinę nemigą.
  • Jūs neturite įprasto tvarkaraščio. Pavyzdžiui, keičiantis pamainoms darbe ar keliaujant, gali sutrikti miego ir žadinimo ciklas.

Nemiga ir gyvenimo būdas

Nemigą gali išprovokuoti ar įamžinti jūsų elgesys ir miego įpročiai. Nesveikas gyvenimo būdas ir miego įpročiai gali sukelti nemigą savaime (be jokių psichinių ar medicininių problemų).

Konkretūs gyvenimo būdai ir miego įpročiai, kurie gali sukelti nemigą:

  • Jūs vakarais dirbate namuose. Dėl to gali būti sunku atsipalaiduoti, be to, tai gali priversti jus jaudintis, kai ateina laikas miegoti. Šviesa iš jūsų kompiuterio taip pat gali padaryti jūsų smegenis budresnes.
  • Kartais miegosite vėliau, kad kompensuotumėte prarastą miegą. Tai gali supainioti jūsų kūno laikrodį, ir kitą naktį bus sunkiau užmigti.
  • Esate pamainos darbuotojas (tai reiškia, kad dirbate nereguliarias valandas). Netradicinės valandos gali supainioti jūsų kūno laikrodį, ypač jei bandote miegoti dienos metu arba jei jūsų tvarkaraštis periodiškai keičiasi.

 

Ar žinojote, jog nemiga gali būti įgimta?

2021 m. tyrime, paskelbtame žurnale „Sleep“, tyrėjai nustatė, kad iš 953 suaugusiųjų, kurie teigė, kad anksčiau jie nesusidurdavo su nemiga, dabar turi nemigos simptomų ar kenčia nuo nemigos, o maždaug 35 proc. asmenų, kurie kovoja su nemiga, turėjo giminaičių, kenčiančių nuo nemigos. Tyrėjai apklausė beveik 800 paauglių ir nustatė, kad paaugliai, kurių tėvai turi nemigą, daugiau nei du kartus dažniau praneša apie šios ligos simptomus, bendrą silpnumą bei mieguistumą dienos laiku.

Kaip kovoti su nemiga?

Tyrimai rodo, jog miego tablečių vartojimo procentas JAV bei kitose pasaulio šalyse ir toliau sparčiai auga. Nacionalinis miego fondas teigia, kad vienas iš keturių amerikiečių kiekvienais metais vartoja tam tikrus vaistus, kad padėtų miegoti, tačiau ar tai veiksminga? Kolorado Nacionalinės sveikatos ligoninės miego specialistas Jackas Edingeris teigia, jog nėra įrodymų, kad migdomosios tabletės gali išgydyti nemigą. Nereceptiniai vaistai nuo nemigos padės jums miegoti. Problema ta, kad žmonės gali greitai išsiugdyti priklausomybę šiems vaistams ir, norint išlaikyti veiksmingumą, gali reikėti padidinti dozavimą, kas nėra gerai mūsų kepenims.

Tad norint išvengti nepageidaujamų reakcijų vartojant vaistus nuo miego, išeitis yra daug metų kurtas ir tobulintas produktas ,,LaLuna“.

 

Tai natūralus purškiklis su melatoninu bei vaistažolių ekstraktu kokybiškam miegui. Melatoninas yra natūrali medžiaga, kuri lėtina medžiagų apykaitą, slopina skydliaukės funkciją bei yra antioksidantas, naikinantis laisvuosius radikalus. Viena pagrindinių melatonino funkcijų – reguliuoti miego bei atsikėlimo ritmą. Melatoniną gamina kankorėžinė liauka, o kai ateina naktis, jį išskiria į mūsų organizmą. Daugelis faktorių tokių kaip amžius, dieta, stresas ar šviesa slopina melatonino gamybą ir jo mūsų organizme neužtenka, kad galėtume užmigti ir ramiai miegoti. Purškiklyje ,,LaLuna“ yra gausu ne tik melatonino, bet ir valerijono ekstrakto, kuris paskatina užmigimo procesą. Taip pat ,,LaLuna“ preparate yra L-teanino – amino rūgšties, neurotransmiterio serotonino pirmtako, kuris daro įtaką miego ciklams ir užtikrina atsipalaidavimo, ramybės jausmus. Viena svarbiausių šio preparato sudedamųjų dalių yra 5-hidroksitriptofanas (5-HTP ). Tai junginys, kuris gamina serotoniną bei kartu su melatoninu gerina miego kokybę. Serotoninas yra medžiaga, reguliuojanti nuotaiką, atmintį, miegą, virškinimą ir dar daug kitų organizmo reakcijų.

Todėl tai yra puikus preparatas, kovojantiems su depresijos ar nemigos problemomis.

Labai svarbu ir tai, jog mūsų preparatas yra purškiamas į vidinę žando pusę, tad visos medžiagos patenka iš karto į kraujo apytakos ratą. Jis aplenkia ir kepenis, ir virškinamąjį traktą, taigi jie nepatiria jokio žalingo poveikio. Šio preparato pasisavinimas yra kur kas greitesnis ir veiksmingesnis nei įvairių kapsulių ar tablečių, o dėl savo sudedamųjų dalių (tokių kaip melatoninas, valerijono ekstraktas, L-teaninas bei 5-HTP) yra pranašesnis prieš kitus purškiamus maisto papildus. Šis preparatas tinkamas ir veganams, ir vegetarams!

Purškiklis „LaLuna“: padeda pagerinti miego kokybę ir natūraliai pailginti bendrą miego laiką, padeda sutrumpinti laiką, kurio reikia norint užmigti, ir subalansuoti miego bei būdravimo ciklą, padeda sumažinti dieną kamuojančio nuovargio simptomus, kuriuos sukelia organizmo paros ritmo sutrikimas, nuskridus keletą laiko juostų, turi senėjimą stabdančių antioksidacinių savybių, yra skanus, lengvai naudojamas ir patogus keliaujant.

 

Šaltiniai:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/9155.php https://www.sleepfoundation.org/insomnia/what-causes-insomnia https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/5-facts-about-insomnia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1978319/ http://sleepeducation.org/essentials-in-sleep/insomnia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
https://www.sleepfoundation.org/insomnia/what-causes-insomnia

Atgal į blog'ą

Palikti komentarą